Sünni

- Regaip Kandili: Regâib, Türkçe’de kandil geceleri dediğimiz kutsal gecelerden biridir. Regaip Kandili üç ayların başlangıcıdır. Hicri takvime göre, yedinci ay olan Receb’in ilk cuma gecesine denk gelir. Bu gecede Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

- Miraç Kandili: Miraç göğe çıkma, yükselme anlamlarına gelir. İslam inancına göre, Hz. Muhammed, Miraç gecesi, Allah’ın daveti üzerine Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi.

- Berat Kandili: Şaban ayının 14. gününün akşamında, ibadet ederek günahlardan arınıldığına inanılır.

- Hıdırellez: İnanışa göre Hızır ve İlyas’ın her bahar başlangıcında buluştuklarına inanılan güne verilen isimdir. Bu buluşma "Hızır İlyas" iken sonradan Hıdrellez şeklinde değiştirilmiştir.

- Ramazan Ayı: Hicri takvimin 9. ayı olan Ramazan ayı boyunca, inananlar sahurdan iftara kadar oruç tutar. Akşamları Teravih namazı kılınır.

- Kadir Gecesi: Ramazan ayının 26. gecesidir. Kuran’ın Hz. Muhammet’e bu gece inmeye başladığına inanılır. “Kadir” İslamiyette Allah’ın sıfatlarından biridir, “her şeye gücü yeten” anlamındadır.

- Ramazan Bayramı: Ramazan ayında tutulan orucun bitişi ile kutlanan ve sabah kılınan Bayram Namazı ile başlayan bayramdır. Tatlı sunulduğu için Şeker Bayramı olarak da bilinir.

- Kurban Bayramı: İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen hayvan demektir. 4 gün süren bayram, ilk sabah Bayram Namazı ile başlar, akraba ziyaretleri yapılır, mezarlıklar ziyaret edilir.

- Hicri Yılbaşı: Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göç etmesi ile başlayan Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem’in ilk günü kutlanır.

- Aşure Günü: Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem’in 10. günüdür. Hz. Hüseyin’in Kerbela’da öldürüldüğü günün anısına oruç tutulur.

- Mevlid Kandili: Hz. Muhammet’in dünyaya gelişi kutlanır.