STK SOSYAL MEDYA DESTEK ARAÇLARI

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA SOSYAL MEDYANIN ETKİN KULLANIMI - Ela Şahinkaya (ADİP)

Günümüzde bilgisayar ve internet teknolojisinin değişim ve gelişimi ile hayatımızın önemli birer parçası olan sosyal medyanın her alanda olduğu gibi sivil toplum alanında da kendine has bir yer edinmesi su götürmez bir gerçektir.
Sosyal medya, geleneksel medyaya göre hızlı ve interaktif bir iletişim sağlamaktadır. Sosyal medya kanallarının yalnızca bireyler arası etkileşimde önemli bir yere sahip olduğu düşünülmemelidir. Sivil toplum örgütleri için hedef kitle dışında farklı ve etkin mecralarda dahi gerek hızlı tepki alabilme gerekse analiz ve kamuoyu oluşturma, etkinlik yönetimi, paydaşlarla iş birliği oluşturma gibi sunduğu imkanlar STÖ’lerin amaçları doğrultusunda etkin kitle iletişim aracı olmaktadır.
Anadolu Din ve İnançları Platformu olarak ETKİNİZ AB Programı desteği ile katıldığımız eğitimde; her geçen gün çoğalan dijital kanalları kullanımına destek olacak sosyal medya yönetimi, raporlama, elektronik postalama, sosyal medya ve teknoloji güvenliği ve tüm bu süreçlerin etkili olması için bazı araçları inceledik.

Eğitimde üzerinde durulan konu başlıklarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İnternetin tarihi Dünyada İnternet Kullanım ve Sosyal Medya İstatistikleri
  • Sosyal Medya ve Teknoloji Kullanımı
  • İletişim Stratejisi / İletişim Hedefleri
  • Sosyal Medya İletişim Planı Oluşturmak: Sosyal Medya Kanallarının seçilmesi İçeriği doğru ve etkili paylaşmak (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, E-bülten)
  • Sosyal Medya Raporlaması: Durum Analizi, Takibi ve Raporlama
  • Sivil Toplum Örgütleri İçin Sosyal Medya ve Teknoloji Araçları
  • Farklı Dijital İçerik Türleri Nasıl Oluşturulur?: İnfografik ve Görsel Tasarım

Sosyal Medyada Başarılı Olmak İçin Tavsiyeler
Sosyal medya da başarı sağlamanın ana kuralı doğru hedef kitlesi belirlemek ve belirlenen hedef kitlesinin aktif olduğu sosyal medya araçlarını etkili kullanmaktan geçiyor. Etkili bir sosyal medya kullanıcısı olmak içinse mevcut olan platformlara uygun içerik üretimi ve takibi, içerik türü ve dili, içeriklerin analizi ve raporlanması önem arz ediyor. Etkileşimi artırmak için anketler düzenlemek, soru-cevap yapmak ve hashtag (başlık etiketi) kullanarak mevcut ağda iz bırakmak fark yaratmayı sağlıyor. Bir diğer önemli husus, olmazsa olmaz olan reklamlar! STÖ’lerin bütçe oluştururken reklamlar için de bir kalem oluşturmaları hiç de azımsanmayacak olumlu bir geri dönüş alınmasını sağlayacaktır.

İnteraktif İçerik Üretme Araçları
Web ve Mobil Sosyal Medya ve Teknoloji Araçları

İçerik oluşturmayı sanıldığı kadar basite indirgememek gerekir. Etkileşim oluşturmak istediğimiz içeriklerin başlıklarından tutun görsel tasarımı, erişim kolaylığı ve yaratıcılığına kadar birden fazla özelliğe dikkat edinilmesi gerekiyor. Örnek verecek olursak; Gerekli olan linkleri bir bütün olarak içeren Link Tree, mevcut linkleri kısaltma imkânı sunan Bitly, kolayca tasarım yapma fırsatı sunan Canva, işletme hesabı olarak kullanılabilen WhatsApp Busines, zaman ayarlı tweet atmaya yardımcı olabilecek ve sadece ilgili olunan konulardaki tweetleri gösterebilecek olan Tweetdeck, gönderilerinizin ve paylaşımlarınızın istatistiksel analizini yapmaya imkan veren Metricool, çeşitli hizmetlere ait parolalarınıza erişmek ve yönetmek amacıyla kullanabileceğiniz, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir parola yönetim aracı Bitwarden gibi uygulamalar aracığı ile mevcut kitlelerinizi büyütüp geliştirmek mümkün. Diğer uygulamalar ve alternatifler; Buffer, Piktochart, Beacons AI, Google Alerts, Google Trends, Feedly, İfttt, Typito, Lumen5, Mailchimp/İnbox,Giphy GIF Maker, Crello, Piktochart, Infogram, mojo olarak sıralanabilir.

İnternet ve Sosyal Medya Güvenliği
İnternet ve teknolojinin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğu günümüzde güvenlik kavramına da gereken önem verilmeli. İnternet güvenliği yalnızca tarayıcı güvenliği olarak değil, ağ güvenliği ve işletim sistemleri ile bir bütün olarak ilgilidir. Kimlik avı, solucanlar ve Truva atları olarak isimlendirilen birçok virüs çeşidi güvenlik açıklarının vazgeçilmez takipçisidir.
Sosyal medya güvenliği için ise dikkat edilmesi gereken birkaç husustan bazıları ; parola yöneticisi olarak kullanılabilecek uygulamalardan birine sahip olmak, parola güvenliği için güçlü şifreler belirlemek(Büyük-küçük harf, karakter ve rakamlardan oluşan vb), hangi sosyal medya aracı kullanılırsa kullanılsın iki adımlı doğrulama bölümünü aktifleştirmek (SMS, E-mail) zararlı yazılımlardan korunmak için basit ama etkili bir önlem oluşturacaktır. Aynı zamanda kullanılan sosyal medya araçlarının erişim sağladığı uygulamalar dikkatle incelenmelidir. Çağa ayak uydurmak ve getirilerini kabul edebilmek yenilenmeyi de beraberinde getirecektir.



ADİP ekibinin Etkiniz-AB desteği ile aldığı STK’LAR İÇİN SOSYAL MEDYANIN ETKİN KULLANIMI EĞİTİM PROGRAMI’nda kullanılan, aşağıda başlıklarını bulacağınız sunumları ve tüm dokümanları sizlerin kullanımına açtık.

Kurumlarınız, örgütleriniz dahilinde bu araçlardan faydalanabilirsiniz.

- SUNUM: Veriye Dayalı Savunuculuk Eğitimi
- Veriye dayalı savunuculuk eğitimi yararlı kaynaklar rehberi


- SUNUM: Aktivizm, Dijital Aktivizm, Dijital Aktivizm Türleri

- Dijital Aktivizm Kampanyası Planlama Aşamaları ve Araçları

- STK’lar için Online Savunuculuk Metodları Kurguları/Araçlar


- İzleme ve Raporlama Araçları

- SUNUM: Kişisel Verilerin Korunması ve Kanunu